5 tipp szexuális vágykülönbségek kezelésére

5 tipp szexuális vágykülönbségek kezelésére

Kriszti és Dávid már 3 éve együtt vannak, és a kezdeti mézeshetekhez képest Kriszti kevesebbszer vágyik együttlétekre, mint Dávid, akinek megmaradt a lelkesedése.

Hogy mi a közös ezekben a párokban?

A partnerek közötti libidó-, vagyis szexuális vágykülönbség. Egy kapcsolat elején teljesen természetes, hogy a szerelmesek alig tudják levenni a kezüket egymásról. Ahogy az is normális, hogy ez az intenzív szexuális vágy idővel lecsökken. Gondoljunk csak bele, milyen megterhelő lenne a szervezetünk és a lelkünk számára, ha a kapcsolat eleji mindent elsöprő lángolás örökké tartana. Viszont a vágycsökkenés olykor nem azonos mértékben történik meg a partnereknél, ami feszültséget és konfliktusokat okozhat.

Ki akar gyakrabban szexelni?

Mi a tippetek? Ha azt gondoljátok, hogy a férfiak, akkor azt kell mondjam, igazatok van. De nem minden esetben! Az esetek 2/3-ában a férfiaknak magasabb a libidójuk. És amikor ez felszínre kerül egy kapcsolatban, időnként súrlódásokat okozhat – de végső soron “mindenki tudja”, hogy a férfiak a szexre gondolnak (nyilván) a nap minden percében, úgyhogy az emberek beletörődnek. Kulturálisan ez a normatív viselkedés.

És mi a helyzet az esetek maradék 1/3-ával, amikor a nő szexuális vágya magasabb? Az kulturálisan kevésbé elfogadott, ami extra nyomást helyez a párkapcsolatra, és a nő általában egy kedves kis jelzőt is kap: “nimfomániás”!

A párok ezzel a problémakörrel fordulnak szakemberhez leggyakrabban. Szexuálpszichológusként mindig meg szoktam kérdezni: “Kinek a kezében van a kontroll szexualitás témájában?” Ilyenkor rendszerint mindkét fél rámutat a másikra, és mindketten megdöbbennek, hogy a másik azt gondolja, ő kontrollálja a szexuális életüket – pedig mindketten tehetetlennek érzik magukat. A magasabb libidójú állandóan elutasítva érzi magát, míg az alacsonyabb libidójú állandó zaklatásként éli meg a másik közeledését. Szerencsére ezek a szexuális vágykülönbségek feloldhatóak.

Az írás a SHE.hu oldalon folytatódik.

Időpontot kérek