Szerintük nem létezik olyan nő, aki jó társ és jó szerető is – a Madonna-kurva komplexus

Szerintük nem létezik olyan nő, aki jó társ és jó szerető is – a Madonna-kurva komplexus

Valószínűleg nem sokan fognak meglepődni azon, hogy a Madonna-kurva komplexus elnevezése Sigmund Freudtól származik. Olyan férfiak küzdenek ezzel, akik nem tudják elképzelni, hogy a nő, akit társuknak választanak, egyszerre legyen szexuális lény és jó anya. Váradi Fanni pszichológus írása.

Ha valamilyen lélektani fogalomnak benne van a nevében a komplexus szó, és köze van a szexhez, az általában Freud nevéhez köthető. Bevallom, alapvetően nem igazán kedvelem őt, mivel több jelenségre adott magyarázata sem nyert bizonyítást. Van azonban néhány olyan elmélete, amelynek ma is komoly relevanciája van – ilyen a Madonna-kurva komplexusról szóló.

Jó vele, de a szex nem az igazi

Olivér egy harmincéves, átlagos kinézetű, rendkívül empatikus és figyelmes férfi, aki készen áll arra, hogy elköteleződjön és családot alapítson. A gond csak az, hogy nem biztos benne, hogy mindezt a megfelelő nővel teszi-e. „Andi nagyon kedves és melegszívű lány, mellette minden nyugalmas és kiszámítható. Csak az a baj, hogy ezáltal olyan, mint a családom. Mint anyukám. Meleg, otthonos és kiszámítható.” Amikor a szexről kérdezek, Olivér arról számol be, hogy az együttlétek ugyan jók, de nem annyira izgalmasak, mint pár előző barátnőjével. „Andi mintha nem igazán értene ahhoz, hogyan kell magát illegetnie, kevésbé kelti fel a figyelmem. Van olyan, hogy nem érzem olyan erőteljesen, hogy szexuálisan vonzódnék hozzá. Hihetetlen, hogy állandóan abba futok bele, hogy vagy olyan barátnőm van, akivel minden a szexről szól, és marha izgalmas minden, vagy olyannal vagyok, aki kedves, figyelmes, és jó vele beszélgetni, a szex viszont nem olyan, mint szeretném. Szerintem nem is létezik olyan nő, akiben mindkettő megvan.”

Az írás a NLcafé oldalon folytatódik.

Időpontot kérek